Wednesday, 17 September 2014

Universiti Malaysia Sabah.

Assalamualaikum. Selamat Petang. Lama dah kan tak update blog biru pink ni. Sibuk saja kerjanya. Tambah pulak sekarang dah jadi student ni, lagi la bertambah sibuk. Ekin sekarang dah jadi warga Sabah. Phewww jauh kan ?Dari Perak ke Sabah. Terbang merentasi Laut China Selatan lagi tu. Ekin dah jadi mahasiswi Universiti Malasia Sabah. Allhamdulillah masih diberi peluang untuk menuntut ilmu biarpun terpaksa berjauhan dengan keluarga. First time taw ni ! Hari pertama datang sini dah rindu family semua, Hari-hari nangis terkenangkan semua ni. Tambah pula bila minggu orentasi tu lagi la sedih. Dua minggu beradu ayaq mata taw, terutama sekali bila mama n ayah call. Automatik mengalir ja ayaq mata tu. Tak pernah jadi cengeng sampai macam tu sekali. So far hari ni dah ok sikit. 

Nak sesuaikan diri dengan life mereka d sini memang ambil masa. Sekarang pun masih dalam proses lagi. Tambah lagi dengan peredaran waktu disni. Di sini waktu pagi dan malam nya lebih awal dari Semenanjung. Rasanya awal satu jam mungkin. Jadinya kehidupan kat Semenanjung tu berubah seratus percent bila sampai di bumi Sabah ni. Makanan mereka, cara hidup mereka memang berbeza. 

Untungnya bila datang sini, ekin dapat tengok dan kenali pelbagai suku kaum yang ada di Sabah ni secara depan mata. Jika dahulu hanya mampu lihat dalam tv n surat khabar saja. Di Semenanjung memang susah nak jumpa. Itu satu pengalaman pertama yang baru bagi ekin kat sini. Ajaib bukan ? Langsung tak pernah terpikir nak datang sini dan rasai pengalaman tu. Sungguh hebat pencaturan Allah untuk umatnya. Allahu. 

Ok lah itu saja coretan ekin untuk petang ni. Nanti ada masa ekin update lagi. Salam kerinduan buat ayah, mama, adik-adik dan saudara mara d kampung sana dari anakda yang jauh dimata tapi tetap di hati kalian semua. Semoga semua sentiasa berada dalam perlindungan-Nya. 





Salam Sayang, 
Tuan Punya Blog.


Thursday, 27 February 2014

Pengalaman Pertama !

Assalamualaikum. Selamat Pagi. Fuhh ! dah lama tak update blog. Dah sebulan rasanya tak update, bersawang sudah. Muahaha. Harap korang semua sihat-sihat belaka yaks dengan cuaca yang agak panas membahang nie. Musim kemarau tu. Jaga kesihatan ye korang semua. Penting tu. Heee ok nak cerita pasal tajuk entri tu. Pengalaman Pertama ? Apa yang pertama sangat tu cik ekin oii. Kasi suspen sikit. Muahaha mohon bagi kaki sama tuan punya blog ni. Maaf terkasar bahasa lah pulak. Ampun ye. Nie haa nak cerita tentang pengalaman pertama aku bekerja. Kerja kilang je pun. Kilang Mattel. Ni lah tempat kerja pertama yang aku kerja selepas tamatnya persekolahan. Dulu habis form 5 xpernah kerja kat mana-mana pun, tahun nie baru tercapai impian nak kerja n pegang duit sendiri. Baru aku tahu betapa susahnya nak cari sesuap nasi. Kena bersengkang mata n stamina mau kuat. 




Sekarang dah sebulan aku n the geng kerja kat situ. Ada lagi dua bulan untuk kami kerja kat situ. Kami nie kontrak je. Kami semua kerja bahagian A&P ( Assembly & Packout ). Nasib dapat bahagian n shift yang sama. Kami pasang kereta mainan Hot Wheels. Kerja kat bahagian tu seronok tapi kena tahan telinga, sabar n kuat iman. Nak tahu sebab apa aku kata macam tu? Iyalah supervisor n leader kat situ garang belaka. Jadinya kena sabar. Kena kuat iman sebabnya kereta kat situ cantik n comel-comel belaka. Tiap-tiap minggu tukar model baru. Mau tak berkenan dihati. Kekadang ada jugak rasa nak bawak balik kereta-kereta tu tapi nasib baik iman masih kuat lagi. Tengok je lah yang mampu. Cari kat e-store tu xda pun. Hmmm. Tak berani nak angkat bawa balik. Takut terkantoi dengan pak guard n mak guard. Dah ler nak masuk n keluar kawasan kilang tu kena scan satu badan dulu dengan diorang semua tu. Cuma hari tu ada terpandang pekerja-pekerja kat situ bawa balik kereta tu. Ntah macam mana lah diorang tak kantoi dengan pak & mak guard tu. Rasuah kott. Wallahualam. 

Itu saja untuk entri kali ni, nak cerita panjang-panjang pun, tak taw nak cerita apa. Otak dah blank, ngantok punya pasal. Mata pun dah rabak, penangan kerja malam minggu nie. Minggu depan kerja petang pulak. Heh. Ada cerita best nanti aku update lagi. 
Salam Sayang,
Tuan Punya Blog 
ⓛⓞⓥⓔ ⓨⓞⓤ.

Friday, 10 January 2014

Selamat Datang 2014 !

ASSALAMUALAIKUM.


Ohayoo-gozamisu ! Selamat Pagi ! Salam Jumaat penuh barakah. Hujan pun masih lebat lagi. Wah ! dah lama tak update blog. Hari ni dah masuk hari kesepuluh dari 365 hari. Sekejap jer masa berlalu. Tapi belum terlambat lagikan nak ucap selamat tahun baru. Jadi SELAMAT TAHUN BARU 2014 warga blogger. Semoga tahun ini membawa keberkatan dalam hidup dan apa yang diimpikan tercapai kelak. Amin ! Tahun baru, azam pun mesti baru jugak kan? Azam aku sentiasa sama dari dulu sampai sekarang, tapi tak dapatlah nak kongsi dengan korang semua. Biarlah rahsia bak kata Dato Siti. Cewah ! Haha.

Tahun ni aku dah habis sekolah, so jadi pembantu rumah je lah kat rumah sendiri. Pun boleh jugak kan? Bersih rumah aku, hari hari aku kemas. Dah tak ada komitmen ni hari hari aku baca novel sampai lebam. Disebabkan duit pun tak berapa nak ada jadi pinjam saja lah kat kawan-kawan tak pun baca online saja tak pun ulang baca balik mana novel yang lama lama dulu tu.



Itu rezeki tahun baru. Ketot yang bagi. Arigatoo-gozaimasu Ketot! Nah dah cakap Jepun tu aku. Motif dia ? Dia kata nanti boleh p Jepun sesama dengan dia. Jadi dia suruh aku belajar dari sekarang. Lagipun dia kata dari aku tak ada kerja nak buat sementara jadi penanam anggur yang tak berbuah tu gara-gara tunggu result STPM keluar baik baca buku tu. Boleh tambahkan ilmu pengetahuan dan ada juga faedahnya daripada aku dok melangut tengok tv, layan fb dan tweet tu. Walaweh makan dalam ayat kau tu wahai Ketot. Terima kasih lah sebab sudi beli dan hantar buku tu kat aku, dah la jauh pulak nak datang sini. Susahkan kau je. Padahal aku main-main je minta kau ajarkan sebab kau pun belajar bahasa tu jugak kan, tapi tak sangka pulak sampai kau sanggup pergi beli buku tu. Baik lah jugak kau kan, aku ingat reti buli aku ja.

Ok lah itu saja untuk permulaan tahun baharu ni. Nanti ada masa kita update lagi. Mata atode, Sayoonara (jumpa lagi kemudian, selamat tinggal)
Salam Sayang,
Tuan Punya Blog 
ⓛⓞⓥⓔ ⓨⓞⓤ.